Tourexpi
İngiltere Meteoroloji Kurumu Met Office'e göre, İngiltere'de çarşamba gününden itibaren artan sıcaklıklar, dün 31 dereceye ulaştı. Sıcaklıkların bugün 32 ve yarın da 34 dereceyi bularak, yılın en yüksek seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor.
WWA analizine göre, iklim değişikliği haziranda 32 derecenin üzerindeki tehlikeli seviyede sıcak günlerin görülme olasılığını 100 kat daha olası hale getirdi.
İklim değişikliği nedeniyle, İngiltere'de üç gün üst üste 28 derecenin üzerine çıkan sıcak hava dalgalarının görülme ihtimali de sanayi öncesi döneme göre 10 kat daha fazla. Sanayi öncesi dönemde bu tür sıcak hava dalgaları 50 yılda bir görülürken, artık ortalama 5 yılda bir yaşanıyor.
Sanayi öncesi dönemde 32 derece sıcaklığa ulaşan günler 2 bin 500 yılda bir bekleniyordu ancak bugün bu olasılık yaklaşık 25 yılda bire düştü.
Bu kapsamda, İngiltere'de haziranda sıcak hava dalgaları iklim değişikliği nedeniyle artık 2 ila 4 derece daha şiddetli geçiyor.
Sağlık tehdidi oluşturuyor
Sıcaklıkların 28 dereceyi aşması, özellikle yalnız yaşayan yaşlılar, açık alanda çalışanlar ve kronik rahatsızlıkları olan bireyler için ciddi sağlık riski taşıyor.
Bu seviyedeki sıcaklıklar genelde "güzel hava" olarak algılansa da bu sıcaklıklar geçmişte ısı-sağlık uyarılarıyla ilişkilendirilen ölümlerde artışlara yol açtı.
Yeni binalar için sıcaklığa karşı önlemler alınması zorunlu olmasına rağmen, İngiltere'de mevcut yapı stoku yüksek sıcaklıklar karşısında hala büyük ölçüde savunmasız.
Ülkede aşırı sıcaklarla mücadeleye yönelik mevcut politikalar dağınık ve uyumsuz halde bulunurken, artan sıcaklıklar ulusal sağlık sistemine yük, ulaşımda aksama, hava kirliliğinde artış ve çalışma koşullarının zorlaşması gibi farklı etkiler doğuruyor.
Sıcaklık artışı yüzyıl sonunda 3 dereceye doğru ilerliyor
Imperial College London Çevre Politikaları Merkezi Araştırmacısı Ben Clarke, analiz sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, bu sıcak hava dalgasının gezegenin bir kez daha tehlikeli seviyede ısındığını hatırlattığını belirterek, "Küresel sıcaklık artışı sanayi öncesi döneme göre 1,3 derece arttı ama yüzyıl sonunda bu artışın 3 dereceyi bulabileceği şekilde ilerliyoruz. Her derecelik artışla, İngiltere daha sıcak olacak ve tehlikeli sıcak hava dalgaları yaşayacak." uyarısında bulundu.
Bu durumun sıcaklığa bağlı daha fazla ölüme yol açabileceğine işaret eden Clarke, "Gelecekte sürekli sıcaklarla karşılaşmamak için en iyi yol, fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçiştir." ifadesini kullandı.
Londra Imperial College Grantham Enstitüsü İklim Değişikliği ve Çevre Bölümü İklim Bilimi Kıdemli Öğretim Görevlisi ve WWA Eş Kurucusu Friederike Otto da petrol, gaz ve kömür kullanımının devam etmesiyle söz konusu sıcak hava dalgalarının daha şiddetli hale geldiğini vurguladı.
İngiltere'de bazı siyasi liderlerin hala daha fazla fosil yakıt çağrısı yapmasını "tam anlamıyla akıl dışı" olarak nitelendiren Otto, şunları kaydetti:
"Küresel ölçekte emisyonlar net sıfıra inmedikçe, iklim değişikliği İngiltere'de giderek daha tehlikeli sıcak hava dalgalarına, yangınlara ve sellere yol açmaya devam edecek. Sıcak hava dalgaları İngiltere'de hala göz ardı edilen bir tehdit. Klimalı ofislerde çalışanlar belki güvende olabilir ama açık havada, mutfakta ya da sıcak ortamlarda çalışan düşük gelirli bireyler, bu işlerinin ardından kötü yalıtımlı evlerine dönüyor. Toplumsal eşitsizlikle mücadele, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için çok önemli." (AA)
En Çok Okunan Haberler


Canarian Hospitality, Maspalomas'ta ‘Z kuşağına özel’ bir otel açtı
Canarian Hospitality, Gran Canaria'nın güneyinde, Playa del Inglés bölgesinde yeni bir tesis olan Sholeo Lodges Maspalomas'ı hizmete açtı.


TUI Care Foundation, Portekiz ve Kuzey Afrika’da iki yeni TUI Futureshapers projesi başlattı
TUI Futureshapers Portekiz, sosyal girişimcilerin etkili ve sürdürülebilir turizm işletmeleri kurmalarına yardımcı olmak amacıyla eğitim, mentorluk ve uzman desteği sunuyor.


Erdek'in kırsal mahallesi turkuaz renkli deniziyle turist çekiyor
Kapıdağ Yarımadası'nın kuzeybatısında yer alan Balıkesir'in Erdek ilçesine bağlı Turanköy Mahallesi, turkuaz renge sahip berrak deniziyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.


Avrupalı Türkler turizmdeki hareketliliği artırdı
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Hakan Saatçioğlu, temmuz-ağustos aylarında özellikle yurt dışında yaşayan gurbetçilerin tatil tercihlerini Antalya’dan yana kullandıklarını belirtti.


Günümüz Turizminde Hizmet Kalitesi Neden Anahtardır?
Artık yalnızca güler yüzlü olmak ve samimi bir tebessüm sunmak yeterli değil; bunun yanına başka unsurlar da eklenmeli.


Çoğunluk Tatil Planını Yapay Zekâya Emanet Etmeye Hazır
Tatilciler şu ana kadar yapay zekâdan en çok tatil yeri ve konaklama önerileri alıyor – yalnızca yaklaşık her on kişiden biri yapay zekâ ile valizini hazırlıyor.


Mallorca’daki restoranlar müşteri kaybına karşı menülerini uyarlıyor
Mallorca’daki restoran sahipleri şu günlerde “Ya uyum sağlarsın ya da yok olursun” sözünü sıkça hatırlıyor olabilir.


Su kaynakları azalan Çeşme'de her gün 7 saat zorunlu su kesintisi yapılacak
Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan İzmir’in Çeşme ilçesinde, su kaynaklarında yaşanan azalma nedeniyle yarından itibaren her gün saat 23.00 ile 06.00 arasında zorunlu su kesintisi uygulanacağı bildirildi.


Burdur'da sıcak hava balonları Salda Gölü manzarası eşliğinde havalandı
Burdur’un Yeşilova ilçesinde Salda Gölü manzaralı sıcak hava balon turizmi devam ediyor.


Turizmofobiye karşı teşekkür kampanyası
Balear Ulaşım İşverenleri Derneği turistlere teşekkür kampanyasına katıldı.


Bulgaristan, Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamasını kolaylaştırdı
Bulgaristan Turizm Bakanı Miroslav Borşoş, Bulgaristan hükümetinin Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamasına kolaylık getirdiğini ve verilecek vize süresini uzattığını bildirdi.


AJet'ten 849 liraya yurt içi uçuşlarda indirimli bilet kampanyası
AJet'ten yapılan açıklamaya göre, şirket yurt içi seyahat planlarını erkenden yapan misafirlerine özel bir kampanya düzenledi.


Kış tatili için yapılan seyahat harcamaları iki yılda yaklaşık 4 katına çıktı
Yerli turistlerin kış tatili için yılın ilk çeyreğinde yaptığı harcamalar, iki yılda yaklaşık 4 katına çıkarak 23 milyar lirayı buldu.


German Cycling, Türkiye'nin Ege Kıyılarını Yükselen Bisiklet Rotası Olarak Ziyaret Etti
Türkiye, bisiklet tutkunları için giderek gerçek bir cennete dönüşüyor.


Antalya-Alanya Otoyolu’nun temeli 25 Temmuz’da atılıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Antalya-Alanya Otoyolu’nun temelinin 25 Temmuz Cuma günü atılacağını açıkladı. Proje kapsamında toplamda 17,7 milyar liralık ekonomik kazanım hedefleniyor.


Marriott International, citizenM Otel Zincirinin Satın Alımını Tamamladı
Bu satın alım, şirketin küresel yaşam tarzı otel portföyünü genişletiyor.


Mersin'deki Elaiussa Sebaste Antik Kenti'nde sezon kazıları başladı
Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Ayaş Mahallesi’nde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem arkeolojik kazı çalışmaları başladı. Çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsam


Güncelleme: TUI ve Bentour Reisen hisse değişimine gitti
25 Temmuz 2025 Güncellemesi: Rekabet kurumları, TUI Grubu’nun Bentour Reisen AG’nin %20 hissesini satın almasını ve Bentour’un da TUI’nin iştiraki Nazar Nordic’te %20 hisse almasını onayladı. Böylece işlem resmiyet kazandı.


Havaist, İstanbul Havalimanı ile Sultanahmet arasında sefer başlattı
İstanbul Havalimanı'na yolcu taşıma hizmeti veren Havaist, kentin en önemli tarihi ve turistik merkezlerinden biri olan Sultanahmet ile havalimanı arasında karşılıklı seferlere başladı.


Bodrum koylarındaki yat yoğunluğuna düzenleme önerisi
İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası (DTO) Bodrum Şubesi Başkanı Orhan Dinç, özellikle yaz aylarında yoğunluk yaşanan Bodrum koylarında günlük tur teknelerinin yer bulmakta zorlandığını


Foçalı duayen turizmciden yeni kitap: Kadim Foça – Mor Kentin Hikayeleri
İzmir’in Foça ilçesinin duayen turizmcisi ve yerel tarih araştırmacısı Sebahattin Karaca’nın “Kadim Foça – Mor Kentin Hikayeleri” adlı kitabı yayımlanarak kitapçılarda yerini aldı.
