Tourexpi
Rusya Federasyonu'na bağlı Dağıstan Cumhuriyeti farklı etnik, dil ve kültürel farklılıkları içinde barındıran, Kafkasya'nın en renkli mozaiği sayılan bir bölge olarak öne çıkıyor. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan, Avarlardan Kumuklara, Lezgilerden Tabasaranlara, Azerbaycan Türklerinden Çeçenlere, Nogaylardan Ruslara kadar 30'dan fazla etnik grubun yaşadığı Dağıstan, Rusça dışında 30’dan fazla yerli dilin kullanılmasından dolayı da Rusya’nın en çok dil konuşulan bölgelerinden biri olarak biliniyor.
Başkent Mahaçkale'den sonra Dağıstan'ın en önemli şehirlerinden biri olan Derbent, tarihi geçmişiyle de etnokültürel zenginliğe sahip bir şehir olarak dikkati çekiyor.
UNESCO Dünya Miras listesinde yer alan Derbent şehrindeki Narin Kale, yerel dildeki ismiyle "Narın Kala" aynı listede yer alıyor. Hem mimari hem stratejik açıdan öneme sahip bu kale, Kafkasya'nın en eski ve stratejik kalelerinden biri olarak biliniyor.
Kafkas Dağları ile Hazar Denizi arasındaki en dar geçitte bulunan Narin Kale, geçmişte "Demir Kapı" olarak da adlandırıldı.
Milattan Önce (MÖ) 6. yüzyıla varan geçmişiyle Persler, Araplar, Selçuklular, Moğollar, Safeviler, Osmanlılar ve sonrasında da Rusların kontrolü altına giren kale, Sasani İmparatorluğu tarafından Kafkasya'nın kuzeyinden gelen Hunlar, Hazarlar, gibi göçebe kavimlerine karşı Derbent geçidini savunma amacıyla inşa edildi.
7. yüzyılda Müslüman Arapların bölgeyi fethetmesiyle kale, İslam ordularının Kafkasya'daki önemli bir karargahı oldu. İslamiyet de böylece ilk defa Kafkasya'da yayılmaya başladı.
Farklı dönemlerde Selçuklu ve İranlılar arasında el değiştiren kaleyi, Osmanlılar Safeviler'den aldı.
Doğu'da Osmanlı İmparatorluğu'nun Safeviler ile başlayan mücadelesi 3. Murat döneminde arttı.1578-1590 Osmanlı-Safevi savaşında Osmanlı ordusu, Lala Mustafa Paşa komutasında Dağıstan'a ilerledi. Narin Kale, 1579'da Osmanlı topraklarına katıldı. Şirvan Beylerbeyliği olarak adlandırılan bölgede Narin Kale, çok önemli bir asker üs olarak görev yaptı.
Kafkasya'da Osmanlı varlığının sembolü oldu
Kafkasya'da Anadolu ve İran'a geçişteki en dar geçit Hazar Kapısı'nı kontrol altında tutan Narin Kale, yüksek konumuyla gözlem noktası vazifesi de yaptı. Kafkasya'daki Osmanlı varlığının sembolü haline gelen kale, Osmanlı'nın 1603'te bu topraklardan geri çekilmesiyle elden çıktı.
Rus Çarı 1. Petro 1722'deki Hazar Seferi'nde Derbent'i teslim aldı. Narin Kale'nin kontrolünü bir süre elinde tutan Ruslar, 1813'te Gülistan Antlaşması'yla Derbent'i, dolayısıyla Narin Kale'yi fiilen ele geçirdi ve kale bugün Rusya Federasyonu'na bağlı Dağıstan Cumhuriyeti toprakları içerisinde yer alıyor.
Yüksek bir tepenin üzerinde inşa edilmiş olan Narin Kale'nin 2,5 ila 3,5 metre kalınlığındaki güçlü duvarları bazı bölgelerde 25 metre yüksekliğe ulaşıyor. Zor ve kuşatmayı güçleştiren bu yapıya sahip kalenin surları, orijinal halinde 3,5 kilometre boyunca Hazar Denizi'ne kadar inşa edilmiş olsa da bugün kuzey surlarının 2,7 kilometresi, güney surlarının ise 900 metresi ayakta duruyor. Kalenin içerisinde zindanlardan hamamlara, su depolarından mezarlara kadar farklı yerler bulunuyor.
Herhangi bir dekoratif unsurdan yoksun, güçlü, uzatılmış kale duvarları, tüm şehre sert ve antik bir görüntü veriyor. Derbent'in tarihi, farklı dönemlere ait taş işçiliğini de kale duvarlarına yansıtıyor.
Hazar'a doğru inen surların arasındaki bölgeye, Türkçede "mahalle" anlamına gelen "magal" adı veriliyor. Magal ismi verilen alanda ağırlıklı Azerbaycan Türkleri yaşıyor.
Narin Kale, hem ismiyle hem tarihiyle Türkiye ile Dağıstan halkları arasında kültürel bağ konusunda sembol olmaya devam ediyor. Kale, yılın her döneminde turistler tarafından büyük ilgi görüyor.
"Kültürel bir alışverişimiz var ve bunun genişlemesi için fırsatlar var"
Dağıstan Cumhuriyeti Başkanı Sergey Melikov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Dağıstan arasında kültürel alanlarda bağlar olduğunu belirterek "Bu ilişkilere sahiptik, sahibiz ve sahip olmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda, bu ilişkileri halklarımızın yararına geliştirmemize yardımcı olan prensiplere bağlı kalıyoruz." diye konuştu.
Tüm Kafkas cumhuriyetlerinin, özellikle çok uluslu yapısıyla Dağıstan Cumhuriyeti'nin, Türk halkıyla ortak tarihi, etnik, dilsel köklerle bağlı olduğunun altını çizen Melikov, "Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını ve Dağıstan Cumhuriyeti vatandaşlarını bu bağları kullanma fırsatından mahrum bırakmamalıyız. Bu bağlamda, kültürel bir alışverişimiz var ve bunun genişlemesi için yollar ve fırsatlar var." ifadelerini kullandı.
Spor alanında Türkiye ile ulusal spor oyunları da dahil olmak üzere işbirliği içinde jolduklarını vurgulayan Melikov, bu alanda da bazı tarihi geleneklerin iki halkı birbirine bağladığını ve işbirliğini sürdüreceklerini sözlerine ekledi. (AA)
En Çok Okunan Haberler
Haberi Oku

Bayram tatilinde 180 milyar liralık seyahat hacmi bekleniyor
Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla iç turizmde hareketliliğin artması ve yaklaşık 10 milyon kişinin seyahat etmesi öngörülüyor
Haberi Oku

TÜROB’dan turizm sektörü için kurumlar vergisi indirimi çağrısı
TÜROB Başkanı Müberra Eresin, ihracatçı şirketlere yönelik planlanan vergi indiriminin turizm sektörü için de uygulanması gerektiğini söyledi
Haberi Oku

THY nisan ayında 7,2 milyon yolcu taşıdı
Doluluk oranı yükselirken filodaki uçak sayısı 536’ya ulaştı
Haberi Oku

Çeşme bir yol ayrımında: Ya sıradanlaşacak ya da Akdeniz’in yeni dünya markası olacak
Çeşme’de gerçekleştirilen 1. Çeşme Turizm Zirvesi, yalnızca bir sektör buluşması değil; destinasyonun geleceğine dair önemli bir yüzleşme niteliği taşıdı
Haberi Oku

Mehmet İşler: Bayram rezervasyonlarında doluluklar yüzde 80’e ulaştı
ETİK Başkanı Mehmet İşler, Kurban Bayramı tatilinin dokuz güne çıkarılmasıyla iç turizmde hareketliliğin hızlandığını belirterek “Türkiye pahalı destinasyon” algısının sektöre zarar verdiğini söyledi
Haberi Oku

Tahtalı Run to Sky 2026: 14 ülkeden 501 koşucu zirveye koşacak
Kemer’de denizden 2.365 metreye uzanan parkurlarda uluslararası skyrunning buluşması
Haberi Oku

12nci Corendon Tahtalı Run to Sky sona erdi, kazananlar belli oldu
Kemer’de deniz seviyesinden 2.365 metre yüksekliğindeki Tahtalı zirvesine uzanan yarışlarda 14 ülkeden 530 sporcu mücadele etti
Haberi Oku

Uber, Expedia iş birliğiyle uygulamasına otel rezervasyonlarını ekliyor
Şirket, ulaşım ve konaklama hizmetlerini tek platformda birleştirerek seyahat alanındaki “superapp” stratejisini güçlendiriyor
Haberi Oku

2026 Gelibolu Triatlonu başladı
Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda düzenlenen organizasyonda yaklaşık 200 sporcu yüzme, bisiklet ve koşu parkurlarında mücadele ediyor
Haberi Oku

Alanya Kızılkule Cup’ta 60’tan fazla takım şampiyonluk için sahaya çıkacak
Uluslararası Plaj Sporları Merkezi’nde düzenlenecek turnuva, spor turizmine ve destinasyon tanıtımına katkı sağlayacak
Haberi Oku

DRV heyeti Mısır’ın kuzeyindeki turizm potansiyelini inceledi
Alman turizm sektörü temsilcileri, Akdeniz kıyısındaki yeni destinasyonlar ve kültürel yatırımları yerinde değerlendirdi
Haberi Oku

Corendon Hydros Club Kemer misafirlerini ağırlamaya başladı
Kemer’in merkezinde denize sıfır konumda açılan Corendon Hydros Club Kemer, gastronomi, spor ve wellbeing odaklı konseptiyle Corendon Hotels & Resorts Türkiye’nin yeni yatırımları arasında yerini aldı
Haberi Oku

Tenerife’de karantinaya alınan gemideki yolcular ülkelerine gönderiliyor
Kanarya Adaları’nda hantavirüs vakalarının görüldüğü Hollanda bandıralı MV Hondius gemisindeki tahliye operasyonu sürerken yolcular kademeli olarak ülkelerine gönderilmeye başlandı
Haberi Oku

Avrupa’daki jet yakıtı krizi havacılık sektörünü yeni çözümlere yöneltiyor
EASA ve AB Komisyonu, olası yakıt kıtlığına karşı havayolu şirketleri için yeni esneklikler ve güvenlik tavsiyeleri yayımladı
Haberi Oku

FUN&SUN 2026 yaz sezonuna operasyonel yatırımlarla başladı
Şirket, yenilenen hizmet noktaları, rehber eğitimleri ve güvenlik çalışmalarıyla yeni sezonda misafir memnuniyetini ve hizmet standartlarını yükseltmeyi hedefliyor
Haberi Oku

FUN&SUN kalite yönetim sisteminin kapsamını genişletiyor
ISO 9001 ve ISO 10002 sertifikaları şubelere yayılıyor
Haberi Oku

Corendon Tahtalı Run to Sky’da 14 ülkeden 501 sporcu zirveye koşacak
Kemer’de düzenlenecek organizasyon, spor, doğa ve festival atmosferini Akdeniz’in eşsiz coğrafyasında buluşturacak
Haberi Oku

APRA’dan AB’nin yeni yolcu hakları önerisine sert tepki
APRA, AB’de tartışılan yeni düzenlemenin yolcu tazminatlarını ciddi şekilde azaltacağını ve mevcut hakları fiilen zayıflatacağını savundu
Haberi Oku

Efes Tarlası Yaşam Köyü Iter Vitis rotasına onursal üye oldu
İzmir Bağ Yolu Projesi uluslararası ölçekte görünürlük kazandı
Haberi Oku

ZAFER’den KOBİ’lere 315 milyon liralık yeşil dönüşüm desteği
Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak’taki imalat ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lere faizsiz finansman desteği sağlanacak
Haberi Oku

Antalya’da golf turizmi sezonu canlandırıyor
Belek’te uluslararası tesisler ve organizasyonlar yıl boyu hareketlilik sağlıyor
