Tourexpi
Rusya Federasyonu'na bağlı Dağıstan Cumhuriyeti farklı etnik, dil ve kültürel farklılıkları içinde barındıran, Kafkasya'nın en renkli mozaiği sayılan bir bölge olarak öne çıkıyor. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan, Avarlardan Kumuklara, Lezgilerden Tabasaranlara, Azerbaycan Türklerinden Çeçenlere, Nogaylardan Ruslara kadar 30'dan fazla etnik grubun yaşadığı Dağıstan, Rusça dışında 30’dan fazla yerli dilin kullanılmasından dolayı da Rusya’nın en çok dil konuşulan bölgelerinden biri olarak biliniyor.
Başkent Mahaçkale'den sonra Dağıstan'ın en önemli şehirlerinden biri olan Derbent, tarihi geçmişiyle de etnokültürel zenginliğe sahip bir şehir olarak dikkati çekiyor.
UNESCO Dünya Miras listesinde yer alan Derbent şehrindeki Narin Kale, yerel dildeki ismiyle "Narın Kala" aynı listede yer alıyor. Hem mimari hem stratejik açıdan öneme sahip bu kale, Kafkasya'nın en eski ve stratejik kalelerinden biri olarak biliniyor.
Kafkas Dağları ile Hazar Denizi arasındaki en dar geçitte bulunan Narin Kale, geçmişte "Demir Kapı" olarak da adlandırıldı.
Milattan Önce (MÖ) 6. yüzyıla varan geçmişiyle Persler, Araplar, Selçuklular, Moğollar, Safeviler, Osmanlılar ve sonrasında da Rusların kontrolü altına giren kale, Sasani İmparatorluğu tarafından Kafkasya'nın kuzeyinden gelen Hunlar, Hazarlar, gibi göçebe kavimlerine karşı Derbent geçidini savunma amacıyla inşa edildi.
7. yüzyılda Müslüman Arapların bölgeyi fethetmesiyle kale, İslam ordularının Kafkasya'daki önemli bir karargahı oldu. İslamiyet de böylece ilk defa Kafkasya'da yayılmaya başladı.
Farklı dönemlerde Selçuklu ve İranlılar arasında el değiştiren kaleyi, Osmanlılar Safeviler'den aldı.
Doğu'da Osmanlı İmparatorluğu'nun Safeviler ile başlayan mücadelesi 3. Murat döneminde arttı.1578-1590 Osmanlı-Safevi savaşında Osmanlı ordusu, Lala Mustafa Paşa komutasında Dağıstan'a ilerledi. Narin Kale, 1579'da Osmanlı topraklarına katıldı. Şirvan Beylerbeyliği olarak adlandırılan bölgede Narin Kale, çok önemli bir asker üs olarak görev yaptı.
Kafkasya'da Osmanlı varlığının sembolü oldu
Kafkasya'da Anadolu ve İran'a geçişteki en dar geçit Hazar Kapısı'nı kontrol altında tutan Narin Kale, yüksek konumuyla gözlem noktası vazifesi de yaptı. Kafkasya'daki Osmanlı varlığının sembolü haline gelen kale, Osmanlı'nın 1603'te bu topraklardan geri çekilmesiyle elden çıktı.
Rus Çarı 1. Petro 1722'deki Hazar Seferi'nde Derbent'i teslim aldı. Narin Kale'nin kontrolünü bir süre elinde tutan Ruslar, 1813'te Gülistan Antlaşması'yla Derbent'i, dolayısıyla Narin Kale'yi fiilen ele geçirdi ve kale bugün Rusya Federasyonu'na bağlı Dağıstan Cumhuriyeti toprakları içerisinde yer alıyor.
Yüksek bir tepenin üzerinde inşa edilmiş olan Narin Kale'nin 2,5 ila 3,5 metre kalınlığındaki güçlü duvarları bazı bölgelerde 25 metre yüksekliğe ulaşıyor. Zor ve kuşatmayı güçleştiren bu yapıya sahip kalenin surları, orijinal halinde 3,5 kilometre boyunca Hazar Denizi'ne kadar inşa edilmiş olsa da bugün kuzey surlarının 2,7 kilometresi, güney surlarının ise 900 metresi ayakta duruyor. Kalenin içerisinde zindanlardan hamamlara, su depolarından mezarlara kadar farklı yerler bulunuyor.
Herhangi bir dekoratif unsurdan yoksun, güçlü, uzatılmış kale duvarları, tüm şehre sert ve antik bir görüntü veriyor. Derbent'in tarihi, farklı dönemlere ait taş işçiliğini de kale duvarlarına yansıtıyor.
Hazar'a doğru inen surların arasındaki bölgeye, Türkçede "mahalle" anlamına gelen "magal" adı veriliyor. Magal ismi verilen alanda ağırlıklı Azerbaycan Türkleri yaşıyor.
Narin Kale, hem ismiyle hem tarihiyle Türkiye ile Dağıstan halkları arasında kültürel bağ konusunda sembol olmaya devam ediyor. Kale, yılın her döneminde turistler tarafından büyük ilgi görüyor.
"Kültürel bir alışverişimiz var ve bunun genişlemesi için fırsatlar var"
Dağıstan Cumhuriyeti Başkanı Sergey Melikov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Dağıstan arasında kültürel alanlarda bağlar olduğunu belirterek "Bu ilişkilere sahiptik, sahibiz ve sahip olmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda, bu ilişkileri halklarımızın yararına geliştirmemize yardımcı olan prensiplere bağlı kalıyoruz." diye konuştu.
Tüm Kafkas cumhuriyetlerinin, özellikle çok uluslu yapısıyla Dağıstan Cumhuriyeti'nin, Türk halkıyla ortak tarihi, etnik, dilsel köklerle bağlı olduğunun altını çizen Melikov, "Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını ve Dağıstan Cumhuriyeti vatandaşlarını bu bağları kullanma fırsatından mahrum bırakmamalıyız. Bu bağlamda, kültürel bir alışverişimiz var ve bunun genişlemesi için yollar ve fırsatlar var." ifadelerini kullandı.
Spor alanında Türkiye ile ulusal spor oyunları da dahil olmak üzere işbirliği içinde jolduklarını vurgulayan Melikov, bu alanda da bazı tarihi geleneklerin iki halkı birbirine bağladığını ve işbirliğini sürdüreceklerini sözlerine ekledi. (AA)
En Çok Okunan Haberler
Haberi Oku

2026 yazında tatilcileri yeni kurallar bekliyor
Uçuşlardan otopark uygulamalarına kadar birçok değişiklik seyahatleri etkiliyor
Haberi Oku

TUI Blue 10ncu yılını kutluyor
100'ü aşkın resorta ulaşan marka geleceğin tatil otelciliğine yön veriyor
Haberi Oku

Marriott dünya çapındaki 10 bininci otelini açtı
JW Marriott Ranthambore Resort & Spa, şirketin 100. yılı öncesinde önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor
Haberi Oku

THY yolcuları Dünya Kupası maçlarını uçakta canlı izleyebilecek
FIFA 2026 Dünya Kupası karşılaşmaları geniş gövdeli uçaklarda canlı yayınlanacak
Haberi Oku

Misafir sadakatinin önemli bir bölümü kahvaltı masasında kazanılıyor
Otelcilikte misafir deneyimini şekillendiren unsurların başında kahvaltı hizmeti geliyor
Haberi Oku

Saros Körfezi yaz sezonunda ziyaretçilerini bekliyor
Temiz denizi, doğal koyları ve açık hava aktiviteleriyle bölgeye ilgi artıyor
Haberi Oku

Alman tatilciler tatilde harcamalarını daha sıkı kontrol ediyor
Yeme-içme, geziler ve eğlence harcamaları seyahat bütçelerinde önemli yer tutuyor
Haberi Oku

Lara Barut Collection MICHELIN Guide Hotel Selection'a girdi
Uluslararası prestij taşıyan seçki, Antalya'daki resortun kalite ve hizmet anlayışını tescilledi
Haberi Oku

Coral Travel: Seven Seas Hotel Life yenilenen yüzüyle sezona başladı
Coral Travel Group’un ödüllü oteli kapsamlı yenileme çalışmalarının ardından 2026 yaz sezonunda misafirlerini daha modern alanlarda ağırlıyor
Haberi Oku

IATA’dan yolculara uyarı: ‘Valizi değil, hayatı kurtarın’
Araştırmaya göre her 10 yolcudan 4’ü uçak tahliyesi sırasında el bagajını almaya çalışıyor
Haberi Oku

Hilton Kapadokya’daki ilk mağara otelini hizmete açtı
Elika Cave Suites Cappadocia, tarihi mağara mimarisini modern konfor ve üst segment konaklama anlayışıyla bir araya getiriyor
Haberi Oku

AB hava yolu yolcu haklarını güçlendiren yeni kurallarda uzlaştı
Ücretsiz el bagajı hakkı korunurken gecikme ve iptallerde yolcular için yeni güvenceler getiriliyor
Haberi Oku

Kenya, sürdürülebilir turizmle Afrika’nın büyümesine yön veriyor
WTTC, Kenya’yı kıtanın en önemli turizm büyüme pazarlarından biri olarak gösteriyor
Haberi Oku

Club Med, St. Croix yatırımıyla ABD’ye geri dönüyor
ABD Virjin Adaları’ndaki tarihi sahil tesisi 2027’de premium her şey dahil konseptiyle yeniden açılacak
Haberi Oku

Fransa'da önerilen uçuş sınırı turizm sektöründe tartışma yarattı
Yılda iki gidiş-dönüş uçuş önerisi, uluslararası seyahat talebi ve Türkiye turizmine olası etkileri açısından dikkat çekiyor
Haberi Oku

Palandöken'de yaz ve kış manzaraları bir arada yaşanıyor
Erzurum'un simge dağı haziran ortasında da karla kaplı zirveleriyle dikkat çekiyor
Haberi Oku

2026 yılında lüks balayı seyahatlerinde özel deneyimler öne çıkıyor
Tanzanya’daki safari maceraları, Güney Pasifik’teki özel adalar ve İtalya’da kişiye özel rotalarla gerçekleştirilen turlar balayı çiftlerinin gözdesi haline geliyor
Haberi Oku

Türkiye kruvaziyer turizminde büyümesini sürdürüyor
Yılın ilk beş ayında Türk limanlarına gelen kruvaziyer yolcu sayısı yüzde 3,9 artarak 455 bin 580'e ulaştı
Haberi Oku

Ortadoğu’daki gerilim İsviçreli tatilcileri Avrupa’ya yönlendiriyor
Tatil planlarında güvenlik ve öngörülebilirlik daha fazla önem kazanırken çoğunluk mevcut planlarını koruyor
Haberi Oku

Küba turizmi canlandırmak için kapsamlı reform paketine hazırlanıyor
Yeni düzenlemeler turizm yatırımlarını teşvik etmeyi, özel girişimlere daha fazla alan açmayı ve ekonomiyi canlandırmayı hedefliyor
Haberi Oku

NATO Zirvesi öncesinde Ankara'daki otellerde doluluk yüzde 100'e ulaştı
Temmuz ayında düzenlenecek zirvenin başkent ekonomisine ve turizmine önemli katkı sağlaması bekleniyor
