Tourexpi
Amerikalı turist ve influencer Mykhailo Viktorovych Polyakov, nisan başında izole halkın yaşadığı Kuzey Sentinel Adası'na gitmeye çalıştı. Hint yetkililerin yasağına rağmen adaya yüzerek ulaşan Polyakov, kabilenin dikkatini çekmek için yaklaşık bir saat boyunca düdük çaldı.
Kıyıya bir kutu içecek ve Hindistan cevizi bırakan Polyakov, kayda aldığı bu ziyaretle sosyal medyada ilgi uyandırmayı amaçladı ancak dış dünyayla teması bulunmayan halkların güvenliği için ziyaretlerin yasak olduğunu göz ardı eden Polyakov, Hint yetkililer tarafından gözaltına alındı.
Polyakov'un bu girişimi, 2018'de bu adaya gidip yerli halk tarafından öldürülen Amerikalı misyoner John Allen Chau'yu hatırlattı ve izole topluluklarla temas kurma çabalarının yol açabileceği tehlikeleri bir kez daha gündeme taşıdı.
Andaman ve Nicobar Adaları'nda Great Andamanese, Jarwa, Onge, Sentineller, Nicobarese ve Shompenler gibi izole yaşayan yerli halklar bulunuyor.
Dış dünyayla temas sonucu hastalıkların bulaşmasıyla buradaki Jangil kabilesinin neslinin tükendiği, Onge halkı gibi bazı kabilelerin nüfusunun yüzde 85 azaldığı ifade ediliyor.
İnsan hakları örgütü Survival International'dan, Asya-Pasifik'te dış dünyayla teması bulunmayan yerli halkların haklarını savunan Callum Russell, AA muhabirine, Polyakov'un Kuzey Sentinel Adası'na gitme girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Polyakov'un, Sentineller ile temas kurmaya çalışmasını son derece endişe verici bulan Russell, "Sentineller gibi temassız yerli halkların grip ve kızamık gibi hastalıklara karşı neredeyse hiç bağışıklıkları yok ve bu tür hastalıklar nedeniyle yok olabiliyorlar. (Polyakov) Farkında olmadan bu tür hastalıkları taşıyor olabilirdi." dedi.
Russell, dış dünyayla teması bulunmayan yerli halkların dışarıdan gelenlere karşı mesafeli durmalarının ana sebebinin bu hastalıklar olduğunu ifade etti.
Daha önce Kuzey Sentinel Adası'na giden birçok kişinin, Sentineller tarafından adalarına yönelik saldırılara karşı kendilerini savunmaya çalışırken öldüğünü belirten Russell, "Bu halklar, tıpkı diğer dış teması olmayan kabileler gibi günümüzde hala topraklarının işgal edilmesinden korkmaktadır." diye konuştu.
Russell, adaya girme girişimlerinin pervasız, tehlikeli ve acımasız bir davranış olduğunu dile getirerek, yetkilileri bu tür eylemleri önlemeye çağırdı.
"Siz kendi evinizdeyken dış dünyanın kapınızı çalmasını istemezsiniz"
Russell, sosyal medyanın yerli halklara etkisiyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu.
"Sadece TikTok'ta birkaç beğeni ya da YouTube abonesi almak uğruna bu insanlarla temasa geçmeye çalışmaları büyük bir tehdit." diyen Russell, 2018'de adaya giden ve okla vurularak öldürülen Amerikalı misyoner John Allen Chau örneğini hatırlattı.
Russell, yerli halkların korunmasına yönelik yasaların yeterince uygulanmadığına işaret ederek, bu düzenlemeler düzgün uygulanması halinde Chau ya da Polyakov gibi kişilerin bu adalara gidemeyeceklerine dikkati çekti.
Sosyal medyanın bu kabilelere yönelik merak uyandırdığını dile getiren Russell, sözlerine şöyle devam etti:
"Önemli olan topraklarını korumak. Sentineller hakkında hiçbir şey bilmemize gerek yok. Kendilerince yaşamalarına izin verelim. Siz kendi evinizdeyken dış dünyanın kapınızı çalıp pencerenize vurmasını istemezsiniz. Özellikle salgın sırasında çok savunmasızsanız ve yaşlı akrabalarınız varsa bu, onların karşılaştığı durumun bir benzeri."
Russell, Sentineller hakkında birçok komplo teorisi ve rahatsız edici takıntının bulunduğunu belirterek, "Bu zihniyet, sömürgeci düşünceden besleniyor. İnsanlar, yalnızca kendi eğlenceleri ya da çıkarları için bu adalara ve halkların hayatlarına müdahale etme hakkına sahip olduklarını düşünüyorlar." yorumunu yaptı.
Temas kurma çabaları sömürgeci görüşleri temsil ediyor
Russell, daha önce Sentineller gibi izole kabilelerin yok olma tehlikesine ilişkin, "Bu halklarla etkileşimde bulunulduğunda kesinlikle daha trajik sonuçlar ve daha korkunç şeyler oluyor." değerlendirmesinde bulundu.
Andaman ve Nicobar adalarından antropolog Anstice Justin'in, 1970-1990 döneminde Sentinellerle temas kurmaya çalıştığını anlatan Russell, bu girişimler kapsamında yerli halkın ok atarak dışarıdan gelenleri uyardığını belirtti.
"Dışarıdan birileriyle bağlantı kurmak istemediklerini açıkça gösteriyorlardı." diyen Russell, Sentinellerin şiddet yanlısı olmadığına, kendilerini ve adalarını korumaya çalıştıklarına dikkati çekti.
Antropolog Anstice Justin'in şimdilerde Sentinellerle temas kurmanın faydalarından çok zararlarının olduğunu savunduğuna dikkati çeken Russell, insanların sosyal medya ve televizyondan Sentinellerle ilgili öğrendiklerinin ön yargıya, komplo teorilerine ve yanlış bilgiye yol açabileceği uyarısında bulundu.
Russell, bu ön yargıların tehlikelere sebep olduğunu belirterek, "Bu tür olaylar (temas kurma çabaları), sömürgeci görüşleri temsil ediyor ve rızaları olmadan birilerinin topraklarını işgal etme fikri doğrudan sömürgecilikten doğuyor." görüşünü paylaştı.
Uluslararası medyanın bu konuyu işlemesinin önemli olduğunu vurgulayan Russell, tehlikedeki yerli halkların korunması konusunda insanların bilgilendirilmesi için çağrı yaptı.
Russell, 1900'lü yıllarda soylarının tükendiği düşünülen Jangil kabilesi gibi halkların başına gelenlere dikkati çekerek, Sentineller gibi tehlikedeki halkların benzer bir son yaşamasından endişe duyduklarını sözlerine ekledi. (AA)
En Çok Okunan Haberler
Haberi Oku

Bayram tatilinde 180 milyar liralık seyahat hacmi bekleniyor
Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla iç turizmde hareketliliğin artması ve yaklaşık 10 milyon kişinin seyahat etmesi öngörülüyor
Haberi Oku

TÜROB’dan turizm sektörü için kurumlar vergisi indirimi çağrısı
TÜROB Başkanı Müberra Eresin, ihracatçı şirketlere yönelik planlanan vergi indiriminin turizm sektörü için de uygulanması gerektiğini söyledi
Haberi Oku

THY nisan ayında 7,2 milyon yolcu taşıdı
Doluluk oranı yükselirken filodaki uçak sayısı 536’ya ulaştı
Haberi Oku

Çeşme bir yol ayrımında: Ya sıradanlaşacak ya da Akdeniz’in yeni dünya markası olacak
Çeşme’de gerçekleştirilen 1. Çeşme Turizm Zirvesi, yalnızca bir sektör buluşması değil; destinasyonun geleceğine dair önemli bir yüzleşme niteliği taşıdı
Haberi Oku

Mehmet İşler: Bayram rezervasyonlarında doluluklar yüzde 80’e ulaştı
ETİK Başkanı Mehmet İşler, Kurban Bayramı tatilinin dokuz güne çıkarılmasıyla iç turizmde hareketliliğin hızlandığını belirterek “Türkiye pahalı destinasyon” algısının sektöre zarar verdiğini söyledi
Haberi Oku

Tahtalı Run to Sky 2026: 14 ülkeden 501 koşucu zirveye koşacak
Kemer’de denizden 2.365 metreye uzanan parkurlarda uluslararası skyrunning buluşması
Haberi Oku

12nci Corendon Tahtalı Run to Sky sona erdi, kazananlar belli oldu
Kemer’de deniz seviyesinden 2.365 metre yüksekliğindeki Tahtalı zirvesine uzanan yarışlarda 14 ülkeden 530 sporcu mücadele etti
Haberi Oku

Uber, Expedia iş birliğiyle uygulamasına otel rezervasyonlarını ekliyor
Şirket, ulaşım ve konaklama hizmetlerini tek platformda birleştirerek seyahat alanındaki “superapp” stratejisini güçlendiriyor
Haberi Oku

2026 Gelibolu Triatlonu başladı
Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda düzenlenen organizasyonda yaklaşık 200 sporcu yüzme, bisiklet ve koşu parkurlarında mücadele ediyor
Haberi Oku

Alanya Kızılkule Cup’ta 60’tan fazla takım şampiyonluk için sahaya çıkacak
Uluslararası Plaj Sporları Merkezi’nde düzenlenecek turnuva, spor turizmine ve destinasyon tanıtımına katkı sağlayacak
Haberi Oku

DRV heyeti Mısır’ın kuzeyindeki turizm potansiyelini inceledi
Alman turizm sektörü temsilcileri, Akdeniz kıyısındaki yeni destinasyonlar ve kültürel yatırımları yerinde değerlendirdi
Haberi Oku

Corendon Hydros Club Kemer misafirlerini ağırlamaya başladı
Kemer’in merkezinde denize sıfır konumda açılan Corendon Hydros Club Kemer, gastronomi, spor ve wellbeing odaklı konseptiyle Corendon Hotels & Resorts Türkiye’nin yeni yatırımları arasında yerini aldı
Haberi Oku

Tenerife’de karantinaya alınan gemideki yolcular ülkelerine gönderiliyor
Kanarya Adaları’nda hantavirüs vakalarının görüldüğü Hollanda bandıralı MV Hondius gemisindeki tahliye operasyonu sürerken yolcular kademeli olarak ülkelerine gönderilmeye başlandı
Haberi Oku

FUN&SUN 2026 yaz sezonuna operasyonel yatırımlarla başladı
Şirket, yenilenen hizmet noktaları, rehber eğitimleri ve güvenlik çalışmalarıyla yeni sezonda misafir memnuniyetini ve hizmet standartlarını yükseltmeyi hedefliyor
Haberi Oku

Avrupa’daki jet yakıtı krizi havacılık sektörünü yeni çözümlere yöneltiyor
EASA ve AB Komisyonu, olası yakıt kıtlığına karşı havayolu şirketleri için yeni esneklikler ve güvenlik tavsiyeleri yayımladı
Haberi Oku

FUN&SUN kalite yönetim sisteminin kapsamını genişletiyor
ISO 9001 ve ISO 10002 sertifikaları şubelere yayılıyor
Haberi Oku

Corendon Tahtalı Run to Sky’da 14 ülkeden 501 sporcu zirveye koşacak
Kemer’de düzenlenecek organizasyon, spor, doğa ve festival atmosferini Akdeniz’in eşsiz coğrafyasında buluşturacak
Haberi Oku

APRA’dan AB’nin yeni yolcu hakları önerisine sert tepki
APRA, AB’de tartışılan yeni düzenlemenin yolcu tazminatlarını ciddi şekilde azaltacağını ve mevcut hakları fiilen zayıflatacağını savundu
Haberi Oku

Efes Tarlası Yaşam Köyü Iter Vitis rotasına onursal üye oldu
İzmir Bağ Yolu Projesi uluslararası ölçekte görünürlük kazandı
Haberi Oku

ZAFER’den KOBİ’lere 315 milyon liralık yeşil dönüşüm desteği
Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak’taki imalat ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lere faizsiz finansman desteği sağlanacak
Haberi Oku

Antalya’da golf turizmi sezonu canlandırıyor
Belek’te uluslararası tesisler ve organizasyonlar yıl boyu hareketlilik sağlıyor
