Tourexpi
Ülkenin tarihi Semerkant kenti, nisanda Orta Asya-Avrupa Birliği Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek zirveye Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan cumhurbaşkanları ile Avrupa Birliği'nin (AB) üst düzey yetkilileri katılacak.
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasının ardından AB'nin Orta Asya ülkeleriyle daha yakın ilişki kurması amacıyla oluşturulan bu diyalog, Avrupa ile bölge ülkeleri arasındaki en üst düzey platform durumunda.
İlki Ekim 2022'de Kazakistan'ın başkenti Astana'da, ikincisi Haziran 2023'te Kırgızistan'ın Çolpan-Ata kentinde düzenlenen Orta Asya-Avrupa Birliği Zirvesi'nin üçüncüsünün 2024'te Semerkant'ta yapılması planlanmış ancak bazı nedenlerden dolayı ertelenmişti.
"Orta Asya-Körfez Arap Ülkeleri Konseyi" Liderler Zirvesi
Bu yıl ayrıca Orta Asya-Körfez Arap Ülkeleri Konseyi 2. Liderler Zirvesi düzenlenecek. İlk kez Orta Asya ülkelerinden birinde yapılacak zirveye de Semerkant ev sahipliği yapacak.
Zirveye Orta Asya ülkelerinden Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan cumhurbaşkanları ile Körfez Arap ülkelerinden Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Suudi Arabistan, Umman ve Kuveyt'in liderleri katılacak.
Orta Asya ile Körfez Arap devletleri arasındaki siyasi, güvenlik, ticari-ekonomik, yatırım, ulaştırma-lojistik, çevre koruma, yeşil enerji, kültürel-insani ve diğer alanlarda kapsamlı işbirliğinin geliştirilmesiyle ilgili konuların ele alınacağı zirvede Afganistan meselesi, Orta Doğu'daki durum, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları ve diğer önemli konuların da görüşülmesi bekleniyor.
Nisan 2024'te Özbekistan'da, bu yıl Semerkant'ta yapılacak zirveye hazırlık mahiyetinde Orta Asya-Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Dışişleri Bakanları İkinci Toplantısı düzenlenmiş ve gerçekleştirilecek zirvenin gündemiyle ilgili konular görüşülmüştü.
Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyar Saidov'un ev sahipliğinde yapılan toplantıya Orta Asya ülkelerinden Türkmenistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Reşid Meredov, Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Muhriddin, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev, Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Alibek Bakaev; Körfez Arap ülkelerinden Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Birleşik Arap Emirlikleri Enerji ve Altyapı Bakanı Suhail Al Mazrouie, Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid el-Zayani, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Umman Dışişleri Bakanı Bedir bin Hamed el-Busaidi, Kuveyt Dışişleri Bakanı Abdullah Ali Abdullah el-Yahya ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi ile onur konuğu olarak davet edilen Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov katılmıştı.
Orta Asya ve Körfez Arap ülkeleri liderlerinin ilk toplantısı, Temmuz 2023'te Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde yapılmıştı.
Tarihi Semerkant, daha önce de Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları zirveleri gibi önemli uluslararası toplantılara ev sahipliği yapmış, kentte ayrıca ŞİÖ ve Orta Asya-ABD (C5+1) diyaloğu dışişleri bakanları, TDT tarım ve ekonomi bakanları toplantıları düzenlenmişti.
"Bu toplantılar, Özbekistan'ın artık uluslararası alanda önemli girişimler ve adımlar atmaya başladığını gösteriyor"
Özbek siyaset uzmanı Bahadır Sultanov, AA muhabirine ülkede bu yıl yapılacak toplantıların, son yıllarda Özbekistan'ın uluslararası arenada daha etkin rol oynamaya başladığının göstergesi olduğunu söyledi.
Sultanov, "Bu toplantılar, son yıllarda bölgesinde daha aktif rol üstlenen Özbekistan'ın artık uluslararası alanda da önemli girişimlerde bulunmaya ve adımlar atmaya başladığını gösteriyor." dedi.
Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından AB'nin Orta Asya ülkeleriyle daha yakından ilgilenmeye başladığına dikkati çeken Sultanov, bu çerçevede ilki 2022'de düzenlenen Orta Asya-AB liderler toplantısının Avrupa'nın bölge ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmeyi amaçladığını belirtti.
Orta Asya ile Avrupa arasındaki bu diyaloğun şimdiden somut sonuçlar doğurduğunu ifade eden Sultanov, geçen yıl Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan'ın yeşil enerji geliştirme ve iletimi alanında mutabakat zaptı imzalamasının bunun açık bir örneği olduğunu dile getirdi.
Sultanov, Körfez Arap ülkelerinin Orta Asya bölgesine ilgisinin de son dönemde arttığına dikkati çekerek, son yıllarda Arap ülkelerinin Orta Asya'daki yatırımlarının belirgin ölçüde çoğaldığına, Arap ülkelerinin özellikle yenilenebilir enerji sektörüne yatırım yaptığına işaret etti.
Özbekistan'ın bu yıl Orta Asya-Avrupa Birliği ve Orta Asya-Körfez Arap Ülkeleri Konseyi Liderler zirveleri gibi önemli uluslararası toplantılara ev sahipliği yapacak olmasının ülkenin uluslararası arenadaki nüfuzunu artıracağını ifade eden Sultanov, "Bu toplantılar, Özbekistan'ın tarihte de olduğu gibi birleştirici unsurunu da öne çıkarıyor. Semerkant'ta yapılacak zirve, Körfez Arap ülkelerini ilk kez Orta Asya'daki bir zirvede bir araya getirecek." diye konuştu.
Sultanov, Özbekistan'da yapılacak bu zirvelerin Orta Asya ülkelerinin Avrupa ve Arap ülkeleriyle ilişkilerinin yeni bir düzeye çıkarılmasına önemli katkıda bulunacağını belirterek, ayrıca Avrupalı ve Arap şirketlerinin bölge ülkelerindeki iş ve yatırımlarının da artmasına olumlu etki edeceğini sözlerine ekledi. (AA)
En Çok Okunan Haberler
Efeler Yolu "Avrupa Konseyi Kültür Rotaları" ağına dahil edildi
İzmir'de doğa ve kültürü bir arada bulunduran yürüyüş rotası Efeler Yolu'nun Avrupa Konseyi Kültür Rotaları ağına dahil edildiği bildirildi.
Kütahya'da 4,5 büyüklüğünde deprem
Kütahya'da saat 07.23'te 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Akdeniz kıyılarında görülen köpek balıkları, yavru ve zararsız
Antalya ve Muğla'da son günlerde köpek balıklarının görüldüğüne dair sosyal medyada paylaşılan görüntüleri değerlendiren uzmanlar, bunun normal bir durum olduğunu, görülen köpek balıklarının ise yavru ve zararsız olduğunu bi
3. Uluslararası Yeditepe Bienali, Gölge Varsa Işık da Var temasıyla sanatseverleri karşılıyor
"3. Uluslararası Yeditepe Bienali"nin küratörlerinden Fatih Ömeroğlu, "Gölge Varsa Işık da Var" temasıyla sanatseverleri 3 farklı mekanda ağırlayan etkinliğin mutlaka görülmesi gerektiğini söyledi.
Ömür Kahraman'dan havacılıkta Havada Bir Ömür kitabını yazdı
"Havacılık sadece bir meslek değil, tutkuyla geçen bir ömür demektir" saptamısını yapan Ömür Kahraman, Destek Yayınları'ndan çıkan Havada Bir Ömür adlı kitabında ömrünün bir kısmını geçirdiği havacılık mesleği hakkında
İDO’nun Ege adaları lansmanı İzmir'de gerçekleşti
İDO EGE’de güçleniyor ... Dikili-Midili'den sonra Fethiye-Rodos seferleri de başlıyor
Türkiye Dostu Alman Turizmciye Onur Ödülü
35 yılı aşkın süredir Türkiye’ye duyduğu sevdayı kültürlerarası projelerle taçlandıran Thomas Bösl, Türk turizmine olan uzun soluklu bağlılığı ve kültürel köprüler kurmadaki rolüyle Salzburg’da onurlandırıldı.
7. Etnospor Kültür Festivali, 22-25 Mayıs'ta İstanbul'da yapılacak
Dünya Etnospor Birliğinden yapılan açıklamaya göre, yoğun ilgi gören Kültür Festivali'nin 7'ncisi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlenecek.
Alanya, TUI workshopunda acente temsilcilerine antlatıldı
TUI Polonya tarafından Antalya’da düzenlenen ve Polonya genelinden birçok tur operatörü temsilcisinin katıldığı iki günlük workshop organizasyonunda Türkiye’den sadece Alanya yer aldı.
İstanbul Dijital Sanat Festivali'nin 2026'daki ön gösterimi Dubai'de yapılacak
Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu "İstanbul Dijital Sanat Festivali" (IDAF), dijital sanat alanında uluslararası etkisini genişleterek Orta Doğu'ya açılıyor.
Salgında eve kapanan yerli turistler son 3 yılda özgürlüğün tadını seyahatlerle çıkardı
Kovid-19 salgını dönemindeki kısıtlamalar nedeniyle gezi planlarını askıya almak zorunda kalan yerli turistlerin harcamaları, salgının etkisini kaybetmeye başladığı 2022-2024 döneminde zirve yaptı.
Pamukkale'de turizm sıcak hava balonlarıyla havalanıyor
Doğal güzellikleri ve tarihi varlıklarıyla dünyaca üne sahip Pamukkale'yi kuş bakışı olarak havadan görmek isteyen yerli ve yabancı turistler, sıcak hava balon turlarına ilgi gösteriyor.
Alaçatı’da Ot Festivali’ne ziyaretçi akını
17-20 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 14. Alaçatı Ot Festivali sona erdi. Dört gün süren festival boyunca, Alaçatı’nın her köşesi doğa, lezzet ve sanatla doldu. Binlerce yerli ve yabancı ziyaretçi sokakları doldurdu.
Van'da 3. Akdamar Adası Badem Çiçeği Festivali sürüyor
Badem ağaçlarının çiçek açmasıyla baharın tonlarına bürünen Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda düzenlenen "3. Badem Çiçeği Festivali" devam ediyor.
ABD'nin Şam Büyükelçiliği, Suriye'ye ilişkin seyahat uyarısı yaptı
ABD'nin Şam Büyükelçiliği, Suriye'ye yönelik seyahat uyarısının dördüncü seviyede olduğunu belirterek, vatandaşlarına ülkeyi ziyaret etmemeleri çağrısında bulundu.
Turizmde sürdürülebilir dönüşüm
Coral Travel Group, Antalya’da iklim, enerji ve işletme alanlarında uluslararası uzmanların katılımıyla bir çalışma toplantısı düzenledi.
Bentour Reisen, çeşitliliğe ve geleceğe dönük yönetim anlayışına verdiği önemi güçlü bir şekilde ortaya koyuyor
1 Mart 2025 itibarıyla Zühal Ergun, Finans ve İnsan Kaynakları Genel Müdürlüklerini de üstlendi. Şimdi ise Deniz Erdem, Contracting Genel Müdürü olarak Melih Yetiş’in yerine atandı.
Özbek seyahat acentesi temsilcilerine Alanya tanıtıldı
Özbekistan merkezli tur operatörü AsiaLuxe Travel’ın 12 Haziran itibariyle Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na (GZP) başlatacağı uçuş programı kapsamında, Özbekistan'da Türkiye’yi satan seyahat acenteleri temsilcilerinden oluşan bir h
Tarihi eserler uzman ekiplerin cerrah titizliğindeki çalışmalarıyla sergilenmeye hazırlanıyor
Kazı ekiplerince bulunan tarihi eserler, restorasyon ve konservasyon laboratuvarlarında uzmanlarca adeta cerrah titizliğinde yapılan çalışmalarla sergilenmeye hazır hale geliyor.
AJet'ten bilet tavan fiyatı güncellemesi
AJet, 26 Nisan'dan 29 Nisan'a kadar Sabiha Gökçen Havalimanı çıkışlı ve varışlı iç hat, tek yön ve aktarmasız bilet tavan fiyatının 2 bin 850 lira olarak belirlendiğini bildirdi.
TAV Havalimanları'ndan ilk çeyrekte 379 milyon avro konsolide ciro
TAV Havalimanları, 2025'in ilk 3 ayında 17,8 milyon yolcuya hizmet vererek, 379 milyon avro konsolide ciro elde etti.
